ΣΚΟΠΙΑ / ΣΚΟΠΙΑΝΟ

«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


«Πάγο» από τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Φογκ Ρασμούνσεν, έλαβε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουεφσκι, στον οποίο ο γ.γ. επισήμανε το αυτονόητο, αναφορικά με τη συχνά επαναλαμβανόμενη το τελευταίο διάστημα ρητορική του για την ανάγκη εισόδου της χώρας του στη Συμμαχία, ότι δηλαδή για… τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των χωρών-μελων του και, ως εκ τούτου, απαιτείται και η συναίνεση της Ελλάδας.

Μια ρητορική που έρχεται σε συνέχεια τόσο των τελευταίων προκλητικών κινήσεων της σκοπιανής κυβερνήσεως (βλέπε τοποθέτηση γιγαντιαίων διαστάσεων αγάλματος του Μεγάλου Αλέξανδρου σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της γείτονος, κατασκευή γιγαντιαίας …αψίδας για τους θριάμβους του Μεγάλου Αλέξανδρου κ.λπ.), όσο και της πρόσφατης αποφάσεως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ σε βάρος της Ελλάδος. Η σκοπιανή κυβέρνηση εξάλλου έλαβε επιπρόσθετο «πάγο» προχθές και από τις ΗΠΑ. μέσω του διαπιστευμένου στα Σκόπια Αμερικανού πρεσβευτή Πωλ Γουόλερς, ο οποίος υποστήριξε τη θέση ότι χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και πως η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν αφορά τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Τι είπε λοιπόν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ;

«Για να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη στα Σκόπια, είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδας. Έτσι έχει το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε πρόσκληση, έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτή την απόφαση λάβαμε στο Βουκουρέστι το 2006 και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει» , για να προσθέσει με νόημα: «Προσωπικά, θα ήθελα να ήμουν σε θέση να απευθύνω πρόσκληση για ένταξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι απαιτείται συναίνεση εντός της Συμμαχίας». Αυτό πρακτικά (και μη διπλωματικά) σημαίνει ότι, αν τα Σκόπια δεν βάλουν «νερό στο κρασί τους», δεν πρόκειται να δουν είσοδο στο ΝΑΤΟ (και στην Ε.Ε.) «που να χτυπιούνται κάτω», που λέει και ο σοφός λαός μας.

Αυτά όμως δεν πρέπει να προκαλέσουν τον εφησυχασμό και την υπεραισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, καθώς στη διπλωματία πολύ εύκολα και από τυχαία γεγονότα πολλές φορές αλλάζουν τα πάντα άρδην.

Χρειάζεται εγρήγορση και συνεχής, ένθερμη υποστήριξη των πάγιων ελληνικών θέσεων σε όλα τα διπλωματικά fora, ανεξαρτήτως του ποια είναι η ελληνική κυβέρνηση (εκλεγμένη, υπηρεσιακή, «μεταβατική», «ειδικού σκοπού» κ.λπ.).

(ΜΕΤΡΟ 02/03/2012 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s