ΑΟΟΑ

Δάνεια σε στρατιωτικούς χωρίς παραστατικά


ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Δάνεια εκατομμυρίων σε απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς, με ελλιπή ή και χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό, εκδίδονταν από τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, ενώ, σύμφωνα με… καταγγελίες που αξιολογήθηκαν σε πρώτη φάση από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, υπήρξαν και άλλες οικονομικές ατασθαλίες.

Έτσι, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Κ. Σπηλιόπουλος, έπαυσε τον πρόεδρο του Οργανισμού (αξιωματικός ε.α.) και με απόφαση του τον αντικατέστησε από συνταγματάρχη εν ενεργεία. Παράλληλα, ζήτησε από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη, να ελέγξει τα λογιστικά βιβλία του Οργανισμού, διότι, όπως δήλωσε, οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν λόγω ελλείψεως παραστατικών να επιρρίψουν ευθύνες.

«Δεν υπήρχαν πουθενά παραστατικά» τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να πάρει και ποινικές διαστάσεις. Ο υφυπουργός είπε, ακόμη, ότι θα μειωθούν οι δαπάνες και των δεκατριών οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αφού εξήγησε ότι οι προϋπολογισμοί τους είχαν επιβαρύνει πέρυσι τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 167 εκατ. ευρώ, τόνισε: «Εκτελώ εντολές από τον πρωθυπουργό, το έλλειμμα εφέτος των Οργανισμών αυτών, να μηδενισθεί».

Κύριος στόχος του υπουργείου είναι να περικοπούν οι δαπάνες (μισθοί, εξοπλιστικά, ακόμη και τα καύσιμα) χωρίς να πληγεί η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Περικοπές γίνονται ακόμα και στις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στο εξωτερικό (πλην Κύπρου), στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα των αξιωματικών, ενώ ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα συγχωνεύσεων Οργανισμών: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό, στο οποίο έγινε μείωση των δαπανών, αλλά αυξήθηκε κατά 30% η διαθεσιμότητα των πολεμικών πλοίων», δήλωσε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Οδοιπορικά

Στο μεταξύ, για το επίμαχο θέμα των οδοιπορικών ο αρχηγός του ΓΕΣ, Κ. Ζιαζιάς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος χαρακτήρισε μεμονωμένη περίπτωση τη μη έγκριση των οδοιπορικών ορισμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για το Φεβρουάριο, καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα παραστατικά μετακίνησης. Έτσι, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» και ότι θα συνεχιστεί η καταβολή των χρημάτων, από τη στιγμή μάλιστα που τα σχετικά κονδύλια έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

(ΒΡΑΔΥΝΗ 03/03/2012 – ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΚΗΣ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s