ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ / ΚΥΡΤΣΟΣ / ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Το μεγάλο κόλπο με τους εξοπλισμούς


Ανοίγουν τη μία διαχειριστική τρύπα μετά την άλλη

Δεν έπεισαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλου για την πολιτική που ακολουθεί στο… ζήτημα των δύο επιπλέον γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και των έξι γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, συνολικού κόστους 4,5-5 δισ. ευρώ.

Επιβεβαίωση

Με τις δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη από τη σκανδαλώδη συμφωνία Παπανδρέου – Βενιζέλου για προμήθεια 2 επιπλέον γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 έναντι 1 δισ. ευρώ. Το 2011 επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός με 130-150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ρύθμισης «εκκρεμοτήτων» που έχουν σχέση με την προηγούμενη συμφωνία Σημίτη – Τσοχατζόπουλου για προμήθεια τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 έναντι 2,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει το σύνολο του τιμήματος, παρ’ ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και έχουν παραδώσει μόλις ένα από τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214.

Το νέο κόλπο

Το νέο κόλπο, στο οποίο εντάσσονται και οι κινήσεις Αβραμόπουλου για ξεπάγωμα της συνεννόησης της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2009, για μελλοντική προμήθεια 6 γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, έχει σχέση με την εξυπηρέτηση του Γαλλολιβανέζου επιχειρηματία κ. Σάφα, ο οποίος ελέγχει ήδη τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο κ. Σάφα, ο οποίος είχε υποσχεθεί τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά στα εξοπλιστικά προγράμματα αραβικών χωρών, δηλώνει τώρα ότι η προμήθεια δύο επιπλέον γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσής του. Ζητεί λοιπόν απορρόφηση των ναυπηγείων της Ελευσίνας από τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και ενεργοποίηση του προγράμματος προμήθειας των έξι γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM για να δημιουργηθεί ο κύκλος εργασιών που θα δικαιολογεί την αμφιλεγόμενη επένδυσή του στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις κινήσεις του. Σε μια περίοδο κατά την οποία το πολιτικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία ασχολούνται με το πώς θα περιορίσουν τη διαχειριστική τρύπα που άνοιξε στον τομέα του φαρμάκου επί υπουργίας του, ο ίδιος διευκολύνει το άνοιγμα μιας νέας διαχειριστικής τρύπας, αυτή τη φορά από τη θέση του υπουργού Άμυνας.

(FREE SUNDAY 10/03/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s