ΑΜΥΝΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (05/02/2012)


Άκαιρο το μέτρο…

Αναστάτωση, έφερε στο Πολεμικό Ναυτικό η απόφαση της ηγεσίας να διατάξει να βαθμολογούνται τα στελέχη από τους ανωτέρους τους, με μέσο όρο 94%, προφανώς σε μια προσπάθεια να γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού. Πολλά στελέχη απειλούν με προσφυγές και αναφορές για επανακρίσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν το μέτρο άκαιρο…

Άκουσον και φρίξον

Οι ΕΔ προμηθεύονται τα βασικά τους υλικά (ιματισμός, τρόφιμα, καύσιμα κ.ά.) μέσω… υπουργείου Ανάπτυξης, από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών.
Η θητεία της προηγούμενης Επιτροπής Αγορών έληγε στις 11 Ιανουαρίου 2011. Έκτοτε και μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ουδεμία προμήθεια πραγματοποιήθηκε, γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν διόριζε άλλη Επιτροπή. Δεν είχε χρόνο… Μελετούσε το… Μνημόνιο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από απεγνωσμένες εκκλήσεις και παρακλήσεις του ΥΕΘΑ, αλλά του ΓΕΣ κυρίως, που δήλωσε ότι υπήρχε κίνδυνος νεοκατατασσόμενοι κληρωτοί να μείνουν χωρίς… σκελέες (σώβρακα) και αρβύλες, εδέησε το ΥΠΑΝ να διορίσει Επιτροπή.
Διαμαρτυρόμαστε που θα μας βάλουν Επίτροπο Γερμανό; Γιατί;

Ανάμεσα Σύρο και Τζια…

Μικρή φυτρώνει λεμονιά… Λέει ένας στίχος του μεγάλου μας Ελύτη.
Σήμερα «φυτρώνουν» εκεί τουρκικές κορβέτες που στις, προηγητικές, τσάρκες τους παρακολουθούνται, σωστά, από ελληνικές φρεγάτες.
Υπολογίστε την οικονομική ζημιά που μας κάνουν τα καρντάσια, οι γείτονες, με το να μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε καύσιμα χωρίς λόγο, τη στιγμή που στο ΠΝ τα μετράνε με τη σταγόνα…
Και μιας και μιλάμε για τους γείτονες, έχω δύο ειδησούλες γι’ αυτούς:
Στις 5 Ιανουαρίου πήραν την οριστική απόφαση συμμετοχής στο γιγαντιαίο πρόγραμμα κατασκευής του αμερικανικού μαχητικού F-35. Ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Lockheed-Martin και τουρκικού υφυπουργείου Εξοπλισμών με προσδοκούμενη παραλαβή του πρώτου F-35 εντός του 2015 (ΔΝ 19.01.12).
Κινούνται για απόκτηση, δωρεάν ή με συμβολικές τιμές, υλικού που αποσύρεται από το Ιράκ (τροχαίο, ελικόπτερα κ.λπ.)

Η ιστορία συνεχίζεται…

Εντύπωση προκάλεσε η μεταπήδηση γνωστού «πράσινου» ταξίαρχου της ΠΑ από τη θέση του διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη θέση του διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι κοινό μυστικό σε όλους τους αεροπόρους ότι η εύνοια που απολαμβάνει οφείλεται στην «πράσινη» κομματική του προσήλωση και ότι αυτή τη στιγμή παρά τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία- συνεχίζει να «ελέγχει το σύστημα» στην ΠΑ. Μάλιστα, το 2009, ως εν ενεργεία διοικητής Πτέρυγας Μάχης, είχε παρευρεθεί σε ομιλία του Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Είναι δε προφανές ότι οποιοσδήποτε αξιωματικός είχε προβεί επί ΠΑΣΟΚ σε αντίστοιχη ενέργεια θα υφίστατο σοβαρές συνέπειες. Και κάτι ακόμη: Προ μηνών, από την προηγούμενη θέση του, ως ΕΓΑ/ΓΕΕΘΑ, φρόντισε να εξυπηρετήσει συγγενικό του πρόσωπο -στέλεχος της ΠΑ-, το οποίο μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποσπάστηκε σε ιατρική υπηρεσία εκτός Πολεμικής Αεροπορίας…

Ξανάκουσον και ξαναφρίξον

Στο ΝΙΜΤΣ οφείλουν τα Ταμεία, που στέλνουν κατά μάζες τους ασθενείς τους για περίθαλψη, 50 εκατ. ευρώ στη διετία 2010 – 2011. Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω… αλλά συνεχίζω να στέλνω.
Το νοσοκομείο, όμως, οφείλει, στην ίδια περίοδο, 45 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές (τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.), που απειλούν… εμπάργκο.
Παράλληλα, το Ίδρυμα έχει έλλειψη προσωπικού 170 ατόμων, ποσοστό που φτάνει τα όρια επικινδυνότητας στην περίθαλψη των ασθενών. Το πρωί της Τετάρτης 19.1.12, ασθενής, για να λάβει αριθμό προτεραιότητας από το Ταμείο, περίμενε τουλάχιστον 4 ώρες, γιατί ένας από τους δύο υπαλλήλους ήταν άρρωστος, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης. Κατάντια ενός κραταιού, άλλοτε, νοσοκομείου, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της διοίκησης, που δεν έχει δώσει ρεπό για 3 μήνες στο προσωπικό! Πώς να δώσει;
Διαδικασίες μετάταξης υπαλλήλων διεκόπησαν, ενώ διορισμός 25 νέων υπαλλήλων (με εξετάσεις), ενώ πέρασαν σε ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του ’11, «πνίγηκε» μυστηριωδώς!
Κύριε υπουργέ της Άμυνας, SOS και πάλι SOS. Οι προκάτοχοί σας δεν έδιναν δεκάρα για το ΝΙΜΤΣ και τους απόμαχους, που συνεχίζουν να πληρώνουν για τη λειτουργία του. Μην το συνεχίζετε…

Και νέο σοβαρό πρόβλημα παρουσίασε το υποβρύχιο «Παπανικολής»

Αληθεύει ότι το περιβόητο πια «νέο» μας υποβρύχιο «Παπανικολής», το οποίο βρίσκεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τις 12 Ιανουαρίου 2012, «προκειμένου να εκτελεστούν υπολειπόμενες εργασίες εγγύησης», όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου των Ναυπηγείων, αντιμετωπίζει νέο πρόβλημα, που αξιολογείται ως σοβαρό και έχει σχέση με τις μπαταρίες του υποβρυχίου; Αν αληθεύει, τότε αποδεικνύεται περίτρανα, κ. Σημίτη, ότι ποτέ δεν αγοράζεις το πρωτότυπο ενός εξοπλιστικού προγράμματος, εκτός κι αν το παράγεις εσύ, γιατί τα προβλήματα που θα βγάλει είναι πολλά και ο χρόνος αποπεράτωσής τους τεράστιος θυμίζουμε ότι το «Παπανικολής» θα έπρεπε να είχε παραδοθεί προ εξαετίας, αλλά ακόμη και σήμερα, και παρά τις προσπάθειες, συνεχίζει να «βγάζει προβλήματα». Ελπίζουμε και το νέο πρόβλημα να καλύπτεται από την εγγύηση….

Νάρκες και ξανά νάρκες

Συζητήθηκε στη Βουλή (27.1) η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή (ΛΑΟΣ) I. Κοραντή για την καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού που επιβάλλει ο ΟΗΕ.
Παρ’ όλα τα ακαταμάχητα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο ερωτών, που εστιάσθηκαν στην αφαίρεση της εργολαβίας από τα πενόμενα και χρεωμένα κρατικά ΕΑΣ και την ανάθεσή της σε ιδιώτη αμφιλεγόμενων δυνατοτήτων και περίεργων προτάσεων, ο αρμόδιος ΥΦΕΘΑ, κ. Σπηλιόπουλος, εκφώνησε ένα τυποποιημένο λογύδριο, στερούμενο επιχειρημάτων, υπέρ του ιδιώτη.
Αμφιλεγόμενων δυνατοτήτων, επαναλαμβάνω.
Στο ερώτημα γιατί εγκαταλείπονται τα ΕΑΣ, ο κ. υφυπουργός απάντησε: «Θα τα βοηθήσουμε αλλιώς…» Πώς; Με ανάθεση καλλιέργειας φακής στα τεράστια προαύλια των εργοστασίων; Μήπως απαξιώνεται περαιτέρω η εταιρεία, για να πουληθεί μπιρ-παρά; Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ενημερωμένος; Οι κ. αναπληρωτές;
Να δούμε τι θα κάνει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

(ΠΑΡΟΝ 05/02/2012 – Σ.Λ.)

Σχολιάστε